Częstotliwość promieniowania w kuchenkach jest tak dobrana, żeby oddziaływała na cząsteczki wody, które najbardziej pochłaniają mikrofale i są wprawiane w drgania, a potem przekazują energię innym związkom wchodzących w skład komórek. Wiemy, że człowiek składa się przede wszystkim z wody, czyli pochłania promieniowanie mikrofalowe, wydostające się kuchenki, prawie każdą swoją komórką (na głębokość do 2,5 cm).
1. Ogrzewanie żywności w kuchence mikrofalowej sprawia, że zostaje zmniejszona zawartość składników odżywczych.
2. W 2003 roku w czasopiśmie „The Journal of the Science of Food and Agriculture” opublikowano artykuł, w którym wykazano, że podgrzewane w kuchence mikrofalowej brokuły traciły 97% cennych antyoksydantów, które pozwalają m.in. zachować zdrowy wygląd zewnętrzny, chronią przed szybkim starzeniem się oraz rakiem.
3. Utrata cennych składników odżywczych z produktów spożywczych w czasie obróbki termicznej jest o wiele mniejsza np. podczas gotowania na parze niż podgrzewania w kuchence mikrofalowej.
4. Jedna minuta podgrzewania w mikrofalówce wystarczy, aby cenny związek zawarty w czosnku, jakim jest alliina, został zniszczony, a sam czosnek stał się bezwartościowy.
5. Naukowcy z Australii udowodnili, że białka przybierają nieprawidłowe struktury pod wpływem promieniowania mikrofalowego i stanowią zagrożenie dla całego organizmu ludzkiego.
6. Wnioski z badania wpływu mikrofal na jedzenie przeprowadzonego przez „Forensic Research Document of Agricultural and Resource Economics” jednoznacznie wskazują na to, że jedzenie z mikrofalówki jest bezwartościowe i groźne dla naszego zdrowia:
7. Skutki spożywania potraw gotowanych w kuchenkach mikrofalowych są długofalowe i trwałe w ludzkim organizmie. Wartość mineralna i witaminowa jest na tyle ograniczona, że organizm nie ma praktycznie żadnych korzyści z takiego posiłku. Jednocześnie musi przyjąć cząsteczki, których nie jest w stanie rozłożyć.
8. W badaniu opublikowanym w „Journal of Agricultural and Food Chemistry” naukowcy dowiedli, że w żywności takiej jak wołowina , wieprzowina, mleko, która była narażona na działanie promieniowania mikrofalowego, odnotowano utratę witaminy B12 na poziomie od 30 do 40%, a zawarte w kobiecym mleku składniki zwalczające bakterie i wspierające układ odpornościowy dziecka ulegają zniszczeniu przez ogrzewanie mleka w mikrofalówce.
9. Szwajcarski naukowiec Hans Hertel udowodnił, że u osób, które w większych ilościach niż inne spożywały potrawy z mikrofalówki, doszło do zmian w składzie chemicznym krwi.
10. Poza tym spadł także poziom limfocytów, a wzrósł leukocytów, co sprzyjało powstawaniu zatruć i uszkodzeń komórek. Zaobserwowano także gwałtowny wzrost cholesterolu.
11. Ponadto jakikolwiek wyciek promieniowania mikrofalowego z kuchenki może uszkodzić ludzkie komórki i tkanki, a zwłaszcza te na poziomie głowy.
12. Plastikowe pojemniki służące do podgrzewania potraw w kuchenkach mikrofalowych uwalniają substancje rakotwórcze wraz z innymi szkodliwymi toksynami do żywności, które następnie wchłaniane są przez organizm.
13. Wśród chorób, do których może doprowadzić nadmierne korzystanie i spożywanie potraw z kuchenki mikrofalowej, są:
• niedobory witamin i składników mineralnych;
• osłabienie układu odpornościowego;
• nowotwory, w tym szczególnie rak jelita grubego i żołądka;
• zachwianie równowagi hormonalnej;
• problemy z płodnością;
• kłopoty z układem trawiennym;
• zaburzenia emocjonalne, nerwowość;
• problemy z pamięcią i koncentracją;
• bezsenność;
• choroby serca;
• uszkodzenia struktur mózgowych;
• nadciśnienie;
• zaćmę.
Cz mając taką wiedzę, którą oczywiście Szanowna Rada może pogłębić i rozszerzyć, nie będzie celowym wydanie apelu do mieszkańców naszego miasta o zaprzestanie używania kuchenek mikrofalowych?
Czy w imię zdrowia przyszłych pokoleń mielczan nie warto pochylić się nad tą sprawą, gdy jednocześnie Szanowna Rada zajmuje się sprawą promieniowania o wiele mniej szkodliwego od promieniowania kuchenek mikrofalowych, choć bez wątpienia potrzebnego naszej cywilizacji na równi z jedzeniem?
Czy Szanowna Rada podziela mój pogląd, że długie i zdrowe życie jest prawem człowieka, i że te 90 lat, do których obecnie dożywamy, mogłoby ulec znaczącemu wydłużeniu, gdyby zlikwidować promieniowanie mikrofalowe, zalewające nasze kuchnie i mieszkania?
A jeśli tak, to czy Szanowna Rada może poświęcić tej sprawie trochę swojego cennego Czasu i trochę swojego cennego Autorytetu i wydać Apel, który przejdzie na pewno do historii samorządności?
Dziękuje z góry w imieniu moich wnuków, którzy będą być może mieli szansę dożyć w czystym środowisku do lat średnio co najmniej 95. I to także dzięki Apelowi Szanownej Rady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz