sobota, 28 listopada 2020

Petycja do Rady Miasta Mielec w sprawie apelu do mielczan o zaprzestanie stosowania kuchenek mikrofalowych

                                

 

Szanowna Rado Miasta Mielec

Szanowny Panie Przewodniczący

Szanowne Panie Radne

Szanowni Panowie Radni

 

 

Powodowany troską o zdrowie naszej mieleckiej populacji, szczególnie naszych dzieci, a także działając w ogólnie pojętym interesie publicznym wnoszę, aby Rada Miejska w Mielcu wydała Apel o ochronę zdrowia i życia mieszkańców przed szkodliwym promieniowaniem kuchenek mikrofalowych poprzez zaprzestanie ich stosowania, a nawet zaapelowała o masowe wyrzucanie kuchenek z naszych kuchni w Gminie Miejskiej Mielec..

 

Gdy tak wiele organizacji i osób prywatnych apeluje do kolejnych rad miast, gmin i osiedli, by ograniczać szkodliwe działanie promieniowania mikrofalowego telefonii komórkowej,  wszyscy zapominają o czynniku jakże bardziej szkodliwym dla naszego zdrowia, do którego przyzwyczailiśmy się nieświadomi jego szkodliwego wpływu tak na nasze zdrowie jak i życie.

 

Nikt nie chce pamiętać, że moc magnetronu w kuchence mikrofalowej, czyli urządzenia wytwarzającego promieniowanie mikrofalowe, to 700 do 1500 W (jak w miniradarze lotniczym), gdy dla porównania moc nadajnika stacji bazowej telefonii komórkowej to najwyżej 40 W.

Na dodatek nadajnik jest daleko od nas, a kuchenka mikrofalowa tuż obok. I co z tego, że ma ekranowanie, kiedy w dobrej, nowej kuchence moc promieniowania wydostającego się na zewnątrz, to 1 – 2 watów, kiedy moc naszego nowoczesnego smartfona to zaledwie 0,125 Wata.

A gdy kuchenka jest wyeksploatowana, gdy zniszczą się uszczelnienia, siatka Faradaya kuchenki straci swoje właściwości, to moc promieniowania mikrofalowego, wypełzającego do naszej kuchni wzrasta jeszcze wielokrotnie. To oddziaływanie coraz częściej jest przyczyną zaćmy wzroku  u ludzi.

 

Bezpośrednie oddziaływanie promieniowania o częstotliwości 2,45 GHz (długości 12 cm, czyli takiego jak stosowane w telefonii komórkowej gdzie są fale o długości 10 cm) na nasze mózgi i inne komórki naszego ciała, powoduje ich podgrzewanie i przemienianie, często rakotwórczo, w czasie działania kuchenki.

Częstotliwość promieniowania w kuchenkach jest tak dobrana, żeby oddziaływała na cząsteczki wody, które najbardziej pochłaniają mikrofale i są wprawiane w drgania, a potem przekazują energię innym związkom wchodzących w skład komórek. Wiemy, że człowiek składa się przede wszystkim z wody, czyli pochłania promieniowanie mikrofalowe, wydostające się kuchenki, prawie każdą swoją komórką (na głębokość do 2,5 cm).

To jednak tylko początek problemów ludzi z promieniowaniem kuchenek.  Bo większym jeszcze problemem jest jakość żywności obrabianej i przerabianej termicznie w kuchenkach, czy jak chcą nieświadomi problemu laicy, podgrzewanej.

 

W bogatej na ten temat literaturze możemy znaleźć szkodliwe działania obróbki termicznej mikrofalami w kuchenkach mikrofalowych. Poniżej tylko niektóre z nich.

1.     Ogrzewanie żywności w kuchence mikrofalowej sprawia, że zostaje zmniejszona zawartość składników odżywczych.

2.     W 2003 roku w czasopiśmie „The Journal of the Science of Food and Agriculture” opublikowano artykuł, w którym wykazano, że podgrzewane w kuchence mikrofalowej brokuły traciły 97% cennych antyoksydantów, które pozwalają m.in. zachować zdrowy wygląd zewnętrzny, chronią przed szybkim starzeniem się oraz rakiem.

3.     Utrata cennych składników odżywczych z produktów spożywczych w czasie obróbki termicznej jest o wiele mniejsza np. podczas gotowania na parze niż podgrzewania w kuchence mikrofalowej.

4.     Jedna minuta podgrzewania w mikrofalówce wystarczy, aby cenny związek zawarty w czosnku, jakim jest alliina, został zniszczony, a sam czosnek stał się bezwartościowy.

5.     Naukowcy z Australii udowodnili, że białka przybierają nieprawidłowe struktury pod wpływem promieniowania mikrofalowego i stanowią zagrożenie dla całego organizmu ludzkiego.

6.     Wnioski z badania wpływu mikrofal na jedzenie przeprowadzonego przez „Forensic Research Document of Agricultural and Resource Economics” jednoznacznie wskazują na to, że jedzenie z mikrofalówki jest bezwartościowe i groźne dla naszego zdrowia:

7.     Skutki spożywania potraw gotowanych w kuchenkach mikrofalowych są długofalowe i trwałe w ludzkim organizmie. Wartość mineralna i witaminowa jest na tyle ograniczona, że organizm nie ma praktycznie żadnych korzyści z takiego posiłku. Jednocześnie musi przyjąć cząsteczki, których nie jest w stanie rozłożyć.

8.     W badaniu opublikowanym w „Journal of Agricultural and Food Chemistry” naukowcy dowiedli, że w żywności takiej jak  wołowina , wieprzowina, mleko, która była narażona na działanie promieniowania mikrofalowego, odnotowano utratę witaminy B12 na poziomie od 30 do 40%, a zawarte w kobiecym mleku składniki zwalczające bakterie i wspierające układ odpornościowy dziecka ulegają zniszczeniu przez ogrzewanie mleka w mikrofalówce.

9.     Szwajcarski naukowiec Hans Hertel udowodnił, że u osób, które w większych ilościach niż inne spożywały potrawy z mikrofalówki, doszło do zmian w składzie chemicznym krwi.

10.  Poza tym spadł także poziom limfocytów, a wzrósł leukocytów, co sprzyjało powstawaniu zatruć i uszkodzeń komórek. Zaobserwowano także gwałtowny wzrost cholesterolu.

11.  Ponadto jakikolwiek wyciek promieniowania mikrofalowego z kuchenki może uszkodzić ludzkie komórki i tkanki, a zwłaszcza te na poziomie głowy.

12.  Plastikowe pojemniki służące do podgrzewania potraw w kuchenkach mikrofalowych uwalniają substancje rakotwórcze wraz z innymi szkodliwymi toksynami do żywności, które następnie wchłaniane są przez organizm.

13.  Wśród chorób, do których może doprowadzić nadmierne korzystanie i spożywanie potraw z kuchenki mikrofalowej, są:

• niedobory witamin i składników mineralnych;
• osłabienie układu odpornościowego;
• nowotwory, w tym szczególnie rak jelita grubego i żołądka;
• zachwianie równowagi hormonalnej;
• problemy z płodnością;
• kłopoty z układem trawiennym;
• zaburzenia emocjonalne, nerwowość;
• problemy z pamięcią i koncentracją;

• bezsenność;
• choroby serca;
• uszkodzenia struktur mózgowych;
• nadciśnienie;
• zaćmę.

Cz mając taką wiedzę, którą oczywiście Szanowna Rada może pogłębić i rozszerzyć, nie będzie celowym wydanie apelu do mieszkańców naszego miasta o zaprzestanie używania kuchenek mikrofalowych?

Czy w imię zdrowia przyszłych pokoleń mielczan nie warto pochylić się nad tą sprawą, gdy jednocześnie Szanowna Rada zajmuje się sprawą promieniowania o wiele mniej szkodliwego od promieniowania kuchenek mikrofalowych, choć bez wątpienia potrzebnego naszej cywilizacji na równi z jedzeniem?

Czy Szanowna Rada podziela mój pogląd, że długie i zdrowe życie jest prawem człowieka, i że te 90 lat, do których obecnie dożywamy, mogłoby ulec znaczącemu wydłużeniu, gdyby zlikwidować promieniowanie mikrofalowe, zalewające nasze kuchnie i mieszkania?

A jeśli tak, to czy Szanowna Rada może poświęcić tej sprawie trochę swojego cennego Czasu i trochę swojego cennego Autorytetu i wydać Apel, który przejdzie na pewno do historii samorządności?

Dziękuje z góry w imieniu moich wnuków, którzy będą być może mieli szansę dożyć w czystym środowisku do lat średnio co najmniej 95. I to także dzięki Apelowi Szanownej Rady.

 

 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wybraliśmy między "gruźlicą" a "zapaleniem płuc".

  zdjęcie za WP   Gdyby mielecki szpital był kierowany przez trzech przywódców, którzy przegrali sromotnie wybory miejskie w Mielcu, a jede...